Deelbare foto's maken voor sociale media: waar moet je op letten?

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 15:00

Hé jij! Je weet vast wel dat sociale media een geweldige manier is om je bedrijf/dienst te promoten, maar wat maakt een foto voor je bedrijf/dienst nou echt deelbaar? Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om een foto te maken die viraal gaat; je moet gewoon weten waar je op moet letten. In dit artikel deel ik de beste tips voor het maken van foto's die mensen willen liken en delen. Ik benoem dingen zoals compositie, belichting en het kiezen van het juiste onderwerp. Na het lezen heb je alle tools in handen om perfect deelbare foto's te maken voor al je sociale mediakanalen. Lees snel verder!

Wat zijn goede foto's voor sociale media?

Vermijd te professionele foto's (mits je dat wilt voor je bedrijf/dienst)

Professionele foto's zien er misschien fantastisch uit, maar ze zijn niet altijd geschikt voor sociale media. Volgers verlangen naar echtheid en identificatie. Te nette foto's voelen kunstmatig aan en missen vaak emotionele verbinding. Kies liever voor spontane, ongedwongen foto's die je ware persoonlijkheid en die van je bedrijf/dienst weerspiegelen.

Gebruik natuurlijk licht

Natuurlijk licht creëert warme en uitnodigende foto's. Het laat je onderwerp stralen en benadrukt details prachtig. Voor de beste resultaten, fotografeer bij daglicht, het liefst in de buurt van een raam of buiten. Wil je toch binnen fotograferen? Kies dan een locatie dichtbij een raam. Kunstlicht is minder geschikt en kan je foto's een koude uitstraling geven.

Kies een interessant onderwerp

Een saai of oninteressant onderwerp levert geen foto's op die mensen willen delen. Kies iets wat je volgers aanspreekt, bijvoorbeeld een leuke activiteit, een bijzondere locatie of een product dat je aan het promoten bent. Zorg dat er iets op de foto te zien is wat mensen aanspoort om meer informatie te willen hebben. Een mysterieus, grappig of schattig element kan helpen (mits dit bij je doelgroep en bij jou past).

Voeg een persoonlijk element toe

Foto's met mensen erop, in het bijzonder jijzelf, doen het over het algemeen het beste bij je volgers. Je gezicht, lichaamstaal en uitdrukkingen geven karakter aan de foto en maken hem persoonlijker. Kijk de camera in en lach! Ook details die iets over je levensstijl of iets over je bedrijf/dienst weergeven, zoals je kledingstijl of accessoires die je vaak draagt, helpen je foto's persoonlijker te maken.

 

Tips om aandacht te trekken met je foto's

Kies een boeiend onderwerp

Als je foto's wilt maken die mensen willen delen, moet je beginnen met een onderwerp dat interessant is voor je publiek. Denk aan dingen die schattig, grappig of inspirerend zijn. Foto's van huisdieren, leuke kinderen of mooie landschappen doen het altijd goed.

Maak close-ups

Een manier om je onderwerp interessanter te maken is door dichterbij te komen. Close-up foto's laten details zien die je normaal niet opmerkt en trekken de aandacht. Zoek naar patronen, textuur of kleine details die je kunt uitlichten.

Speel met compositie

Een goede compositie kan een foto van gewoon naar geweldig maken. Probeer asymmetrische compositie, diagonale lijnen of het plaatsen van je onderwerp uit het midden. Je kunt ook met scherptediepte spelen door een onscherpe achtergrond te gebruiken om je onderwerp te isoleren.

Gebruik natuurlijk licht

Natuurlijk licht zorgt voor de mooiste belichting in je foto's. Zoek naar plekken in huis waar veel licht door de ramen valt. Als je buiten fotografeert, probeer dan in de vroege ochtend of late namiddag te fotograferen wanneer het licht zacht en gloeiend is.

Bewerk je foto's

Een beetje bewerking kan je foto naar een hoger niveau tillen. Probeer filters, aanpassingen aan belichting of kleurcorrectie. Je kunt ook met apps als Snapseed of VSCO je foto's een stijlvolle look geven. Vergeet niet je foto's bij te snijden zodat je onderwerp centraal staat. Met deze tips maak je in no time deelbare foto's!

Zelf goede foto's maken, wat is er belangrijk?

Om de perfecte deelbare foto te maken, moet je een aantal dingen in gedachten houden. Allereerst, kies een onderwerp dat je interessant vindt en waarover je enthousiast kunt zijn. Je passie zal doorschemeren in je foto's. Bepaal vervolgens welk verhaal je wilt vertellen en hoe je dat het beste kunt overbrengen in één enkele foto.

Een goede compositie

Een goede compositie is essentieel. Zorg ervoor dat je onderwerp duidelijk is en dat er geen afleidende elementen in beeld zijn. Gebruik de regel van derden en plaats je onderwerp op een van de kruispunten. Of gebruik diagonale lijnen om de aandacht naar je onderwerp te leiden. Een simpele, niet-rommelige achtergrond werkt het beste.

Goed licht

Licht is misschien wel de belangrijkste factor bij het maken van een goede foto. Zorg voor voldoende belichting zodat alle details van je onderwerp zichtbaar zijn. Gebruik zonlicht of een flitser, of verhoog de ISO-waarde. Natuurlijk licht, vooral bij zonsopgang en zonsondergang, geeft de mooiste kleuren en schaduwen.

De juiste instellingen

Speel met de instellingen van je camera om de perfecte foto te krijgen. Pas de sluitertijd aan voor bewegende onderwerpen. Gebruik een grote diafragma-opening voor een onscherpe achtergrond. Zorg voor de juiste scherpstelling door het onderwerp aan te raken op je scherm. Wil je meer of minder contrast? Pas de belichtingscompensatie aan.

Met de juiste compositie, verlichting en camera-instellingen zul je in staat zijn om deelbare foto's te maken die indruk maken op sociale media. Vergeet niet om je foto's te bewerken om ze nog beter te laten uitkomen en ze te voorzien van een pakkende caption voordat je ze deelt. Op deze manier zullen je volgers je foto's waarderen en

Veel gestelde vragen over foto's voor sociale media:

Hoe maak ik mijn foto's aantrekkelijk voor sociale media?

Een foto die er goed uitziet op sociale media, heeft een aantal kenmerken. Gebruik bijvoorbeeld heldere en contrastrijke kleuren, want op het kleine scherm van een telefoon komen deze het best tot hun recht. Zorg ook voor een duidelijk onderwerp of focuspunt in je foto. Een portretfoto van iemand die recht in de camera kijkt, of een close-up van een voorwerp werken goed. Verder is het belangrijk dat je foto niet te druk oogt. Simpel en minimalistisch komt professioneel over.

Welke soorten foto's delen mensen graag?

Mensen delen graag foto's die emotie opwekken of die ze kunnen inspireren. Denk aan mooie landschapsfoto's, foto's van voedsel of reisfoto's. Ook foto's met quotes of teksten erop worden veel gedeeld. Verder zijn spontane, ongestelde foto's vaak populair, net als foto's met huisdieren of kinderen erop. Als laatste delen mensen graag foto's die laten zien hoe creatief of getalenteerd de fotograaf is.

Hoe zorg ik dat mijn foto's viraal gaan?

Of je foto viraal gaat, heb je niet helemaal in de hand. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans te vergroten. Post je foto op een tijdstip waarop veel mensen online zijn, bijvoorbeeld 's avonds of in de pauzes. Gebruik hashtags om je foto vindbaar te maken. Kies hashtags die populair en relevant zijn voor je foto. Verder helpt het om je foto te delen in Facebookgroepen en op andere sociale media zoals Instagram of Pinterest. Reageer op mensen die je foto leuk vinden en probeer interactie op gang te brengen. Hoe meer mensen je foto delen, hoe groter de kans dat deze viraal gaat.

 

Ten slotte, wees jezelf en deel foto's die bij je passen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je bedrijf/dienst zo goed mogelijk overbrengt, deel wat jij belangrijk vindt om te delen.

Conclusie

Je ziet, de doelen van je bedrijf/dienst zijn bepalend voor de soort foto's die je maakt. Een goede mix van portretfoto's, actiefoto's en productfoto's is meestal het beste. Zorg dat mensen zich kunnen identificeren met je foto's. Voeg een menselijk element toe waar mogelijk.

En vergeet niet de belangrijkste regel: focus op kwaliteit, niet kwantiteit. Met een paar goed doordachte foto's kom je al een heel eind. Dus pak je camera erbij en ga aan de slag. Veel succes met het maken van pakkende content!

 

Auteur: Sanne van Gog

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.